Ymmärrys luontokadon vaikutuksista kasvaa, mutta todelliset oivallukset tapahtuvat liiketoimintamallien ytimessä

By Miisa Mink

11.04.2025

Suomalaisten tietoisuus luontokadon ja ilmastokriisin etenemisestä ja niiden vaikutuksista elämäämme on lisääntynyt. Vuoden 2025 Ilmasto- ja Luontobarometrien mukaan luonnon tilanteesta on huolissaan jo 91 prosenttia vastaajista. Samalla kuitenkin yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että puhdasta teknologiaa tulee rakentaa vaikka se aiheuttaa luontohaittoja.

Termi ‘puhdas teknologia’ voi johtaa harhaan. Tammikuussa toteutettu YouGov Finlandin tekemän tutkimuksen mukaan 77% suomalaisista on sitä mieltä, että vihreän siirtymän hankkeille on etsittävä vaihtoehtoinen toteutustapa tai -paikka, mikäli ne aiheuttavat merkittävää haittaa ympäristölle. 68% vastaajista ei hyväksy sitä, että vihreän siirtymän hankkeet heikentävät vesistöjen tilaa.

Luontokato ja ilmastokriisi ovat tuttuja konsepteja. Kuitenkin vihreän siirtymän projekteista puhuttaessa rinnalle pitäisi nostaa korostetusti vesistövaikutukset. Kun aurinkopaneelipuiston alta kaadetaan metsää pienentää se hiilinielua ja vähentää luonnon monimuotoisuutta paikallisesti. Mutta kun akkumateriaaleja tuottava kaivos päästää jätevesiään lähivesiin ja läjittää kaivosjätteensä happoa ympäristöön vuotaviin kasoihin, vaikutukset vesieykosysteemeihin ovat pysyviä ja ylisukupolvisia.

On helppo innostua puhtaan teknologian mukanaan tuomista mahdollisuuksista, mutta osalla vihreän siirtymän nimissä tehdyistä hankkeista on kohtuuttoman suuri vaikutus luontoomme. Esimerkiksi yhtä Terrafamessa valmistettua sähköauton akkua kohden syntyy 50 tonnia myrkyllistä kaivannaisjätettä (Lähde: SLL). Se on yhden rekkakuorman verran. Jos tämä määrä pääsee vesistöihin pilaa se yhden pienen järven. Terrafame tulee tuottamaan 1,5 miljardia tonnia kaivannaisjätettä suunnitellun kolmen kymmenen toimintavuoden aikana. Tulevia sukupolvia odottaa kaivannaisjätepommi, jolla ei ole mitään tekemistä puhtaan siirtymän kanssa.

On tärkeää, että yritykset heräävät ilmastotyön ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisen lisäksi isompaan muutokseen. Asioiden tekeminen vähemmän huonosti ei enää riitä. Halpaan energiaa ja sen rajoittamattomaan saatavuuteen perustuva talouskasvu ei ole kestävää. Kaikella energian ja sähkön tuotannolla on luontoa köyhdyttävä vaikutus. Fossiiliset kuumentavat ilmastoa ja uusiutuvat energiamuodot syntyvät tai varastoituvat pitkälti kaivosteollisuuden tuotteista.

Todellisia oivalluksia tapahtuu kun huomaamme, että talouden kasvu voi jatkossa perustua kiertotalouteen, tuotteiden laadun ja jalostusarvon radikaaliin nostamiseen ja aineettomaan arvonluontiin. Me The Activist Agencyssä olemme osaltamme vauhdittamassa tätä paradigman muutosta.

Vaikuttamisen ja
brändäyksen muutostoimisto.

Vaikuttamisen ja brändäyksen muutostoimisto.

The Activist Agency Oy | Merimiehenkatu 22, 00150 Helsinki, Finland
Y-tunnus: 3481068-5 | Ⓒ The Activist Agency 2025