By Niklas Kaskeala
21.05.2025
Yritykset voivat näyttää, millainen muutos on mahdollinen. Rohkeat suunnannäyttäjät eivät ainoastaan reagoi muutoksiin, vaan luovat niitä. He muokkaavat kysyntää, haastavat kilpailijoita ja siirtävät koko toimialaa eteenpäin. Yritysaktivismi ei vain seuraa muutosta – se luo sitä.
Hiljattain minulta kysyttiin eräässä tapahtumassa, mitä ”oikeat aktivistit” ajattelevat siitä, että nimesimme uuden toimistomme The Activist Agencyksi. Kysymys paljasti tutun oletuksen: että aktivismi kuuluu kaduille, kyltteihin ja barrikadeille – ei yritysmaailmaan tai kokoushuoneisiin. Yritysaktivismi on monelle uusi ilmiö.
Vastasin, että aktivismi voi olla mielenosoittamista, mutta yhtä hyvin se voi tapahtua hallituksen kokouksessa, työpaikan käytävällä tai arkisessa keskustelussa. Kyse on ennen kaikkea toimijuudesta. Halusta ja rohkeudesta vaikuttaa.
Minulle aktivismi on passiivisuuden vastakohta. Se on ymmärrys siitä, ettei kukaan muu ratkaise ilmasto- tai luontokriisiä puolestamme.
Olen vuosien varrella pettynyt niin moniin poliittisiin lupauksiin, että usko poliittiseen johtajuuteen ilmasto- ja luontokysymyksissä on rapissut. Ei siksi, että politiikalla ei olisi merkitystä, vaan siksi, että muutoksen kipinä syttyy muualla. Kun paine kasvaa, politiikka seuraa perässä.
Juuri nyt yrityksillä on erityinen asema. Ne voivat näyttää, millainen muutos on mahdollinen. Rohkeat suunnannäyttäjät eivät ainoastaan reagoi muutoksiin, vaan luovat niitä. He muokkaavat kysyntää, haastavat kilpailijoita ja siirtävät koko toimialaa eteenpäin.
Hyvä esimerkki tästä on Oatly. Se ei ole tyytynyt vain myymään kauramaitoa. Se on asettanut itsensä näkyvästi eläinperäisten tuotteiden vaihtoehdoksi, ravistellut ruokateollisuuden rakenteita ja vaatinut päättäjiä tekemään rohkeampia ilmastopoliittisia valintoja. Se ei ole pelännyt ottaa kantaa – ja onnistunut samalla luomaan uudenlaisen brändin ja kasvattamaan markkinaa.
Toinen esimerkki on Patagonia, joka ei pelkästään puhu luonnonsuojelun puolesta, vaan ainutlaatuisen yhtiörakenteensa kautta se kanavoi liiketoimintansa planeetan puolustamiseen.
Minulla on ollut kunnia olla edistämässä sekä Oatlyn että Patagonian vaikuttamistyötä. Näiden yritysten esimerkit osoittavat, ettei aktivismi ole imagon kiillottamista. Se on määrätietoista vaikuttamista.
Paljon puhutaan systeemimuutoksesta, mutta usein unohtuu: me olemme se systeemi. Yrityksissäkin päätökset ovat aina ihmisten tekemiä valintoja. Kysymys kuuluu, uskallammeko tehdä niitä nyt – vai jäämmekö odottamaan, että on liian myöhäistä?
Perustimme The Activist Agencyn koska uskomme, että yritysten kuuluu ottaa paikkansa yhteiskunnallisina toimijoina. Yrityksillä on osaamista, verkostoja ja resursseja. Niillä on valtaa. Vielä tarvitaan päätös käyttää sitä. Meidän tehtävämme on tuupata yrityksiä kohti tätä päätöstä. Yritysaktivismi on yrityksille suuri mahdollisuus.